tatjan@
|
Takodje :) Eto oko Uskrsa da ja pojasnim, posto se kod nas odrzavaju ti obicaji. Nedelja pre Uskrsa se zove Velika Uskrsnja nedelja. Pocinje Cvetnom nedeljom, kada se nosi cvece na groblje, (simbolise se docek Isusa u Jerusalim sa palminim grancicama), onda ide Pepelna sreda (tada su palili grancice i posipali se pepelom) kod nas taj obicaj ide u crkvi, kada popa posipa vernike pepelom i taj dan se niko ne sme cesljati, niti prati kosu, onda Zeleni cetvrtak- kod nas se tada kuva sve u zelenoj boji i najcesce to bude spanac, (simboolizacija zelene boje u Getsemanskoj basti), pa Veliki petak- ovo je posni dan i na ovaj dan deca koja su napunila dvanaest godina idu na konfirmaciju, veoma lepa svecanost kada deca postaju da tako kazem ''''''''''''''''punopravni'''''''''''''''' hriscani, odnosno od tog dana sami odgovaraju za svoje grehe. Bela subota-na ovaj dan se kod nas kuva sve belo, uglavnom su to domaci rezanci sa sirom, ponovo zvone zvona na crkvi (prestaju da zvone u cetvrtak) i simbolise se radosno iscekivanje Isusovog uskrsnuca. I onda na kraju Uskrsnja nedelja- ide se u crkvu i posle toga na porodicni rucak koji je veoma bogat, ne sm,eju se zaobici kuvana jaja, sunka, kobasice i pihtije i Uskrsnji ponedeljak-tada momci idu od kuce do kuce i ''''''''''''''''zalivaju'''''''''''''''' devojke i dobiju zauzvrat uskrsnje jaje i kolace. Nekad su se devojke stvarno polivale vodom, to je bila citava jurnjava i sakrivanje po kuci, pa kad je izvuku napolje, poliju je sa dve-tri kofe hladne vode , danas se to svelo ne prskanje dezodoransom, mada sam ja jednom dobila kofu od blesavog brata mm-a , kad ga nisam ubila onda nikad necu.. Srecni praznici, odosmo na korindjanje (odnosno recitovanje neke pesmice sa bozicnom tematikom, pored jelke, a zauzvrat se dobije poklon i pare. Vazi uglavnom za decu koja nisu prosla gore pomenutu konfirmaciju. Ide se po rodbini.)
< Poruku je uredio tatjan@ -- 25.12.2011 10:23:32 >