dunja RR
|
Iako sam uglavnom stava da ne volim da ponavljam mesta na koja putujemo, ove godine smo imali tako dobar smeštaj, na 3 minuta hoda od nekoliko najlepših plaža na Skiatosu (na tri strane od naše vile putevi vodi do tri prelepe plaže na par minuta hoda, a još nekoliko divljih i poludivljih plaža, koje važe za najlepše na ostrvu je na max 15 minuta hoda. Pozicija smeštaja ne može biti bolja. Mada realno, na Skiatosu NEMA loše plaže, osim možda Megali Amos, koja je blizu grada. Nije ni ona loša, ali greota gubiti vreme na njoj, pored ostalih 65 divota). Gazda živi u blizini naše kućice ali ga nismo viđali, osim 2-3 puta u prolazu, javili se i to je sve. Smeštaj nov, divan, nije fensi što mi i ne volimo, više je malo postarinski, ali sve je novo. Imali smo svoju zasebnu prizemnu kućicu, od 70 i nešto kvadrata, 2 velike spavaće sobe sa velikim udobnim krevetima, klime u sobama, sef, zatim velika dnevna soba, kuhinja skroz opremljena, ogromna terasa plus dvorište sa ležaljkama, internet odličan. Još ćetiri manje kućice su blizu nas bile sa našim ljudima (isti gazda), ali nikakvog dodira nismo imali, jer svaka kućica je ušuškana za sebe. Dok smo na plaži, spremačice dođu i sve srede, đubre svaki dan nose, podove i kupatilo srede, peškire i posteljinu menjaju na 3 dana. Plaže već znam, peščane, divne, ogroman prirodni hlad od borova, uglavnom niko od naših i Italijana ne uzima ležaljke i suncobrane, voda nestvarno čista, ni jedne sekunde nije bilo neke prljavštine, pene, trunja, temperatura vode taman, nije kao bara, a nije ni prehladna. Zbog problema sa ušima godinama nisam ronila niti plivala kraul, ali ove godine nisma odolela, nismo izlazili iz vode, kraul, ronila, i sa ušima je bilo sve ok. Nosim se mišlju ako Kontiki bude opet radio ovu vilu (ove godine su je prvi put radili, nikada do sada nije nijedna od naših agencija), da opet idemo tamo, ostalo je još plaža za obići, a i neka krstarenja do susednih ostrva ostavili smo za naredni put. Prevoz po Skiatosu sjajan, novi klimatizovani autobusi idu na par minuta, nema gužve u prevozu kao pre 12 godina kada smo prvi put bili na ostrvu. Gužve na putevima takođe više nema, jer se sada manje uzima renta car (nepotreban na ostrvu), svi većinom koriste buseve. Vozili smo se ponekada i i taksi brodićem do grada, ide na sat vremena, i nije puno skup. Cene po radnjama niže nego ranije, market u gradu vrlo povoljan. Slatkih tavernica ima na svakom koraku, što blizu smeštaja oko plaža, a u naravno i u gradu. Što se turista tiče, najviše je Italijana (sigurno bar 70 %), po plažama u delu gde smo mi bili, i malo naših, a po plažama bliže gradu najviše je Engleza. Dovukli smo avionom i velike limenke maslinovog ulja, niko ih dirao nije na carini, začine, brdo grčkih poslastica, što za nas što za poklone, kupovali i na ostrvu, a i u frišopu na aerodromu Skiatos, gde su cene ok, za razliku od frišopa na našem aeorodromu. Avion poleteo na vreme, i u polasku i u dolasku, piloti najavili oba puta predviđeno vreme leta od sat i 15 minuta, ali smo oba puta leteli samo 45 minuta Savršen odmor Deluje mi da je Skiatos kao neka posebna planeta, gde sve fercera besprekorno. Mali upakovani Raj, kako ga i zovu. (Sinak dobio pred kraj jedan dan sunčanicu i povraćao, dr Dritan koji radi sa svim osiguranjima došao u naš apartman, pregledao ga, izmerio pritisak i T, doneo lek protiv povraćanja i kesice za hidrataciju, sinak sutradan kao nov.)
< Poruku je uredio dunja RR -- 28.8.2023 14:49:18 >