Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
| Stranica: [1] |
Korisnik | |
|
|
Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 8:50:52
|
|
|
|
Peace*
|
Potičem iz mešovitog braka, i kod nas su se uvek slavili i katolički i pravoslavni praznici. Ne sećam se kako se meni sve to objašnjavalo, ali sada nailazim na problem. Luka je dovoljno velik, a opet nedovoljno velik , a ja, s druge strane, nisam baš neki vernik, i nisam sigurna kako bih mu objasnila... Juče se raspravljao sa nama o tome da je prošao Božić (bili smo kod moje bake na Božiću 25.12.), i nikako mu nije jasno kakav sad Božić opet (7.1.). Treba mi pomoć. On nema strpljenja da sluša duge priče na ovu temu. Jel bi mogao neko u tri-četiri rečenice da mi napiše kako da mu objasnim razdvajanje crkve i kalendara, i odakle dva Božića, dve NG, dva Uskrsa?
|
|
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 11:39:05
|
|
|
|
Trcosava
|
Sve sam ispisala i sve mi obrisa. Elem - najkraće - postoji više vera nasvetu. Jedne od njih su katolička i pravoslavna koje veruju u istog Boga, ali se vode po različitim kalendarima. Primer može da bude dan mrtvih kod katolika - 1.novembar i zadušnice kod pravoslavaca. Dakle verujemo u istog Boga, ali imamo različite crkvene praznike. Da bi lakše shvatio pomeni mu i islam i Alaha i budizam i Budu. To mu dođe nekako najkraće, barem bi ja Ani tako rekla. Tj ona hoće da sluša pa mogu da razvučem priču. No ona je još mala i za veroispovest će se sama odlučiti kada za to dođe vreme.
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 12:22:43
|
|
|
|
Lu
|
Iako nisam u mješovitom braku pričamo o svim religijama i vjeroispovjestima. Ja sam to počela sa "neki ljudi to slave tad, neki tad"...nismo ulazili u dublje rasprave nego kratki odgovori. R. zna da se i u Džamiji i u Pravosl. i Katol. crkvi moli Bogu, svako je sebi odabrao nešto. Još nije imao priliku vidjeti Sinagogu ili nešto drugo ali napominjem mu da sve to postoji.
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 12:40:28
|
|
|
|
Anoniman
|
mislim da ce to vremenom doci na svoje mesto. mi smo oboje pravoslavni, ali oni idu po novom, a mi po starom kalendaru. i posto se zadesilo da poslednjih par godina nisam kod mojih za bozic, razmisljam da pocnem ja ovde da pravim i cesnicu i sve, bas zbog toga da bi M sutra znala kako se to radi kod nas i da postoji i nesto drugo.
|
|
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 12:50:02
|
|
|
|
caca81
|
Kažeš da je u prošlosti došlo da promene kalendara i da su neki ostali pri starom, a neki uzeli novi kalendar, pa otuda svih važnijih praznika po 2x.
|
|
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 13:19:41
|
|
|
|
Olga75
|
ja sam mojoj rekla : pa zar nije super da imamo dva Bozica i Uskrsa ? ona rece jeste i to je to kod nas za sada mala je za neka objasnjavanja kalendara i Nikejski sabor , sizmu i ostalo
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 15:06:39
|
|
|
|
ivaMark
|
...ili... Ljudi su se podelili tako da bi mogli da posecuju jedni druge za praznike i da cestitaju medjusobno. to mi je prvo palo na pamet
|
|
RE: Deca i vera u mešovitim brakovima 6.1.2014 17:01:36
|
|
|
|
Mery78
|
Ja sam svojoj deci kad su bili oko 7-8 god ( neshvatljivo doba kad treba sve da im se crta ) rekla da je lepo da imaju po dva praznika i tako su tada i prihvatili a sada kada su veci sami znaju sta i kako nekako smo to tada govorili deda Ljubisin Bozic i deda Adamov Bozic :) ali iskreno nisu mnogo zapitkivali oko toga
|
|
|
| Stranica: [1] |
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Zvončići no.1Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
Anketa
За дојиље.
пеперутка16
Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?