Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
| Stranica: [1] |
Korisnik | |
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 12.1.2010 20:06:48
|
|
|
|
Anoniman
|
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 12.1.2010 20:09:04
|
|
|
|
afrodita
|
To sam vec sprovodila, provereno dobro
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 12.1.2010 20:10:13
|
|
|
|
Anoniman
|
Bilo da je nakit koji nosite skupocen, od plemenitih metala i/ili dragog kamenja, ili se radi o bižuteriji, svakako želite da lepo izgleda. A s vremenom, nakit, zbog kontakta s kožom, skuplja masnoće i mrtve ćelije, kao i kamenac iz vode. To, srećom, ne znači da vam je nakit propao, znači samo da ga treba očistiti. U nekim slučajevima je za ovakav zadatak neophodno tražiti pomoć juvelira, ali često nije. Evo kako se čiste različite vrste nakita. Zlato: ako je čistoće ispod 18 karata, tamneće kao i srebro. Možete ga očistiti vodom u kojoj ste rastvorili prašak, a možete i amonijakom rastvorenim u vodi. Osušite ga mekom suvom krpom. Ukoliko imate zlatan prsten bez kamena, nakratko ga uronite u alkohol i pažljivo iščetkajte. Bisere je najbolje nositi što je moguće češće, jer će kiselina vaše kože da održi njihov sjaj. Ako se desi da požute, na dva minuta ih uronite u mlako vinsko sirće, a onda u mlaku čistu vodu. Ne brišite ih, samo ih ostavite da se osuše na peškiru. Srebro: može da se očisti posebnom krpicom za srebro (kupuje se u juvelirnicama ili u dobro snabdevenim supermarketima), ali to nije i jedini način. Ako je srebro potamnelo, može se očistiti limunom, ili vodom u koju ste dodali sodu bikarbonu. Svako parče srebra čvrsto istrljajte, pa ga osušite mekom suvom krpom. Ako želite da očistite srebro koje ima ukrasno kamenje, poslužiće vam pepeo od drveta; pepelom pospite srebrni deo, a onda taj pepeo uklonite mekom krpom uz nežno trljanje. Ukoliko se radi o filigranskom srebrnom nakitu, očistite ga mešavinom alkohola i talka. Mešavinu četkicom utrljajte u sva udubljenja, onda iščetkajte i srebro uglačajte krpom. izvor
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 13.1.2010 1:36:12
|
|
|
|
cipiripi
|
ja zlato bez kamenja kuvam u vodi sa sodombikarbonom.
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 17.1.2010 17:54:33
|
|
|
|
Anitaaa
|
A kako da očistim verenički prstenčić koji ima kamenčić?
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 17.1.2010 21:00:29
|
|
|
|
cipiripi
|
ako je vredan, kod zlatara idi, to to je najsigurnija varijanta
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 28.3.2010 19:37:06
|
|
|
|
bebablue
|
Obozavam srebro i imam dosta srebrnog nakita, nesto mi potamni, a nesto ne, ali definitivno meni najbolje ocisceno srebro je kada ga umotam u aluminijumsku foliju i stavim da koji minut prokuva u vodi. Posle bude bas sjajno i naravno cisto
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 1.4.2010 16:44:52
|
|
|
|
lenaa
|
Bebablue moracu da probam tvoj recept. Ja sam cistila pastom za zube i nije lose.
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 6.4.2010 8:55:02
|
|
|
|
bebironcic
|
IZVORNA PORUKA: bebablue Obozavam srebro i imam dosta srebrnog nakita, nesto mi potamni, a nesto ne, ali definitivno meni najbolje ocisceno srebro je kada ga umotam u aluminijumsku foliju i stavim da koji minut prokuva u vodi. Posle bude bas sjajno i naravno cisto Provereno,i ja tako samo sto u toj vodi dodam malo soli!
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 6.4.2010 11:52:58
|
|
|
|
Ellenica
|
Na više načina sam čistila i srebro i zlato. -Probala sam i pastu za zube i ok čisti, što četkicom, što krpicom. -Soda bikarbona je ok, abrazivno sredstvo za sudove -Sirće -alu folija i sve je ok
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 6.4.2010 16:43:32
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: bebablue Obozavam srebro i imam dosta srebrnog nakita, nesto mi potamni, a nesto ne, ali definitivno meni najbolje ocisceno srebro je kada ga umotam u aluminijumsku foliju i stavim da koji minut prokuva u vodi. Posle bude bas sjajno i naravno cisto Ovo prvi put cujem i moram da probam Do sad cistila kaladontom i sodom bikarbonom, isto je OK
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 20.5.2010 17:20:51
|
|
|
|
Cvetana
|
Sve je to delotvorno, a ako imate neki kamencic najbolja je krpica za ciscenje nakita. Ja sam ih dobila u zlatari kad sam kupovala nesto, a mislim da ima i u Swarovski prodavnicama.
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 25.6.2010 23:28:20
|
|
|
|
diamond
|
IZVORNA PORUKA: bebablue ali definitivno meni najbolje ocisceno srebro je kada ga umotam u aluminijumsku foliju i stavim da koji minut prokuva u vodi. upravo sam ovo uradila......i JBT ne mogu da verujem kako se ocistilo.... Hvala draga na savetu...nemas pojma koliko si me usrecila... sada ima celu noc da cistim svoj nakit....
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 31.10.2016 10:14:29
|
|
|
|
Anck Su Nmaun
|
Otkuvam u malo vode sa sodom bikarbonom i sijaaaa
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 31.10.2016 20:43:24
|
|
|
|
Animsaj9
|
i zlatari sam kupila kiselinu za srebro nekih 800 din je bila u toj bocici ima sito gde stavi se sredbro i spusti u tu kiselinu . ispere se vodom posle , posusi ,i imam onu krpicu za srebro zutu i ispoliram , kao novo bude
|
|
|
|
RE: Čišćenje srebra i zlata 31.10.2016 20:50:30
|
|
|
|
suzi kju
|
Ima korisnih saveta. Ja znam za sodu i pastu za zube, za alu folija nisam znala
|
|
|
| Stranica: [1] |
Anketa
sta cu biti kad porastemmallborosta mislite od cega zavisi sta ce dete biti kada odraste?od zanimanja roditelja (
20%)
sredine gde raste (
42%)
tv programa koji gleda cesto (
1%)
od muzike koju slusa (
1%)
o pricama u toku odrastanja (
27%)
od drustva u skoli (
9%)
Ukupan broj glasova: 113Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!