bibiz
|
evo ja posle mnogo vremena, procitah sta sam napisala ovde na temi pre skoro godinu dana, i moram ponovo da napisem nesto. Mozda ce ovo nekome znaciti! Stedela sam svoju curicu sa vezbicama do marta. Prvo, jer je mnogo plakala, drugo jer nije izgledalo kao da ona ima neki problem. Iako sam citala o mogucim problemima koji se mogu izroditi iz prvobitnog kasnjenja u razvoju, mm je govorio da sam previse citala po inernetu i da to kod nas nije slucaj. Tada sam samo ja radila vezbe. U februaru je nasa devojcica pocela da odbija da pije mleko, moga mleka vise nije bilo, tj. bilo ga je sve manje, pa smo postepeno prelazili na adaptirano. Kada se problem sa jelom pretvorio u nejedenje po 12h otisli smo u deciju bolnicu. Tu je ona vec imala dosta krute nogice. i krivila se kao kofla kada bi bila na ledjima, glavicu nije drzala. tamo su nas pregledali, ustanovili da su to neki jaki grcevi i da zbog toga odbija da jede... Da jede bukvalno da prezivi i samo dok je stomaic ne boli. Dok smo ta 4 dana bili u bolnici pregledao nas je i fizijatar, koji je konstatovao da to "nista ne valja" i da se vezbice rade po mogucnosti i 4x. Odlazimo kod privatnog fizioterapeuta cim smo dosli kuci. Ona nam otvara oci. Ta zena je radila kod dr Stejin, i raedi vezbe po Vojti na drugaciji nacin. Objasnjava nam da moramo raditi vezbe da bi nam dete prohodalo. Tu je bio i mm . To je bio sok za njega. Cega sam se plasila, to je sada i on cuo. Pristao je da nauci vezbe. Sada ih bolje radi od mene. Ona nam pokazuje i masazu. Objasnila nam je da ce ona poceti da jede, samo da je stegnemo vezbama, nema veze da li place... samo da nema temperaturu... sve ostalo su prazni izgovori. Krecemo da vezbamo. Tri puta na dan. Ubrzo, nasa devojscica pocinje spomtano da mlati nogicama!!! Vezbamo, vezbamo, negde u maju pocinje da drzi cvrsto glavu, u junu hvatanje igracaka...A onda se nista ne desava vec duze vreme. Svaki put kada je uplasena ona se izvija, pravi most i koci nogice. Levu nogu uvrce ka unutra i levu rukicu slabo koristi vise kao pomocnu. Okretanja i sedenja nema. Vezbamo, vezbamo... i nista i dalje. Pre dva meseca smo otisli kod dr Stejin. Tamo su nam rekli da je ozbiljno, ozbiljno je jer ona tad ima deset meseci (korigovano 8) . Ali da ima potencijala da se radi sa njom jer ona Hoce! a to je vazno. Da vam ne govorim koliko se jedem sto do marta nismo radili Vojtu svaki dan. A da vam ne govorim sto se jedem sto nismo ranije otisli kod dr Stejin. Da li zbog njihove Vojte, njihovih lasera, magneta, ili neceg treceg nasa devojcica se okrece, i puzi onako vuce se po podlozi, nije to pravo puzanje jos, a levu ruku jednako spretno koristi kao i desnu mada joj je i dalje desna omiljena ali poseze i levom sto pre nije bio slucaj. To nazovi puzanje je pocelo pre mesec dana odmah nakn krstenja, hvala Bogu!. Ona sada ima godinu i mesec dana. Jos ne sedi. Noge slabo koristi . Planiramo ponovo da idemo kod dr Stejin. E sad ja tu krivim i doktore, koji vezbe po Vojti daju svima, i kod dece koja malo kasne i kod dece koja dosta kasne. Ja licno poznajem mamu koja nije radila vezbice nijedan dan, jer nije htela da muci dete, hvala Bogu on jeste malo kasnio, al je sve na kraju uradio...okrenuo se, seo, pokusava da hoda... Mislim da treba malo da nas zastrase dijagnozama, a ne sa njenih 10 meseci kada smo bili na redovnom pregledu kod fizijatra da mi tada dr kaze, da ce sa njom biti sve vecih problema jer ona jos uvek ne sedi. Sto ja znam, al znam zato sto sam pre toga isla privatno, zato sto sam po internetu bunarila informacije!