Didy
|
Ne mogu da posavetuje za kliniku u Beogradu, ali mogu da napišem naše iskustvo, možda nekome pomogne.Sofija je slabovida na jedno oko. Otkrila joj je dr na redovnom sistematskom pregledu s 4 godine. Sreća pa su baš u tom nekom periodu spustili pregled kod oftamologa na 4 godine jer mi je starije dete prvi put dobilo poziv tek pre 1. razreda, a kako ni suprug ni ja ne nosimo naočare, a ona se nije ni na šta žalila, ne bismo sigurno ništa primetili, niti je odveli preventivno kod oftamologa. Elem, suprug je vodio jer sam ja tad imala časove i kad je došao, rekao mi je - Sofija na jedno oko vidi samo 20%. Bila sam u šoku, pa u neverici. Mislila sam da je dr pogrešila, krivila sebe kakva sam nemajka i kako tako nešto nisam primetila. Na sledeći pregled s njom sam otišla ja (kroz par dana). Dr mi je objasnila da nisam ništa mogla primetiti jer je njoj drugo oko, dominantno, preuzimalo funkciju, a ovo samim tim slabilo i da bi Sofija najverovatnije potpuno izgubila vid da smo došli kasnije. To mi je bilo strašno saznanje, jedva sam ga prihvatila. Za koji dan je dobila da nosi naočare, na tom oku je imala tek malu dioptriju - 0,7, a na drugom dominantnom bez dioptrije. Dobila je flaster kojima smo zatvarali dominantno oko 4-6 sati svakog dana, čime se stimuliše slabovido oko da jača. Ona je to odlično prihvatila, nije se bunila, sama je stavljala flaster, merila vreme, skidala... Mnogo je bila disciplinovana i predana, tako da smo posle samo dve godine došli do stadijuma da skoro 100% vidi na oba oka. Ova terapija zatvaranja oka je delotvorna samo do 6-7. godine, ali dr i dalje insistira da Sofija nosi flaster 3-4 sata dnevno i to kad gleda TV, čita, radi domaći, odnosno kad se oko fokusira na nešto. Kad je napolju, npr. nema efekta flaster.1. juna idemo na kontrolu. Dr je najavila da joj tad najverovatnije ukida nošenje flaster, da više nema efekta. Naočare ostaju. U međuvremenu je dioptrije porasla na - 2 na tom oku, ali ona i bez naočara odlično funkcioniše, tako da smo nekako naučili da funkcionišemo i sa flasterom i sa naočarima i bez njih kad mora (na treningu, na bazenu, na plaži...).