|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave
28.4.2012 17:35:04   
Yula
Ne znam da li ste primetili u svom, ali u mom okruzenju je poslednjih godina sve vise beba sa spljostenom glavicom pozadi i uopste, veoma glavatih beba! Mene je ta pojava fasciirala ali u negativnom smislu. Jednostavno ne moze da se ne primeti, roditelji set___aju bebu i malu decu, roditelji imaju normalne glave, fine oblike glave, a beba ili dete kao da ga je neko udario lopatom po potiljku. I sve sam vise i vise takve dece vidjala. Nosila sam se mislju da kada ostanem u drugom stanju idem u Srbiju, jer sam pomisljala da je od klime, ili od hrane, zagadjenja, cega vec. Neposredno pred trudnocu na netu nadjem podatak da se oblik bebine glave formira u prvoj godini njegovog zivota, da su kosti lobanje jos uvek mekane i da je veoma vazno kako beba spava ( u kom polozaju ) i kako provodi vreme dok je budna, da li na stomaku ili ledjima. Elem, da ne davim, iskopiracu jedan clanak.

Ovu temu sam postavila ovde jer je to estetski, a ne zdravstveni problem.

PLAGIOCEFALIJA: Sindrom “zaležane” glave

U protekla dva meseca primili smo na deset___ine pisama u kojima tražite da pišemo o, kako ste vi tu pojavu nazvali, spljoštenoj glavici”. Zapravo je reč o plagiocefaliji…

Blaži deformiteti glave novorođenčeta česta su posledica njegovog prolaska kroz porođajni kanal. Budući da se lobanja sastoji od nekoliko odvojenih kostiju koje vremenom srastaju, sasvim je normalna pojava da glavica bude neznatno deformisana prvih nekoliko dana ili nedelja nakon rođenja. Međutim, ako primetite da se na bebinoj glavi formira trajno ulegnuće, na potiljku ili na bočnim stranama, to može da bude znak pozicione plagiocefalije. Ova pojava poznata je i kao sindrom “zaležane” glave i može da bude posledica spavanja u istom položaju ili problema sa vratnim mišićima. Dobra vest je to što se plagiocefalija obično lako leči i, uz primenu adekvatnih medicinskih mera, nestaje do bebinog prvog rođendana.

O kakvoj pojavi je reč?

Dakle, poziciona plagiocefalija je poremećaj za koji je karakteristično izravnavanje potiljka, ili jedne strane glave, kao i slab rast kose u tom delu. U najvećem broju slučajeva, deformitet nastaje kao rezultat neprestalnog ležanja na leđima, kada se bebina glava oslanja na ravnu površinu (krevetac, kolica, nosiljka). Budući da su kosti glave novorođenčeta meke, usled rapidnog rasta mozga tokom prve godine života podložne su i deformacijama. Inače, broj slučajeva pozicione plagiocefalije se značajno uvećao u poslednjih dvadeset___ak godina, što je direktna posledica preporuke zdravstvenih stručnjaka u vezi sa položajem na leđima kao najbezbednijem za bebe (redukovanje rizika od iznenadne smrti). Istovremeno, drastično se smanjio broj iznenadnih smrti novorođenčeta. U tom kontekstu, većina stručnjaka slaže se da je prevencija sindroma iznenadne smrti, na račun veće učestalosti plagiocefalije, opravdana, naročito zbog toga što se ovaj deformitet uspešno koriguje primenom odgovarajućih mera.

Koji su njeni uzroci?

Ubedljivo najčešći uzrok jeste položaj u kojem beba spava. A budući da beba provodi u snu brojne sate, izravnavanje glavice je prilično česta pojava. Napetost vratnih mišića (tortikolis) jeste još jedan od mogućih faktora koji doprinose pojavi plagiocefalije. Zbog prevelike zategnutosti vratnih mišića, neadekvtanog tonusa ili nejednake dužine sa obe strane, glavica pada samo na jednu stranu. Prerano rođene bebe sklonije su kranijalnim deformitetima, jer su kosti njihove glave mekše nego kod beba koje su se rodile u terminu. Osim toga, one moraju, zbog medicinskih potreba, duže da borave u ležećem položaju (na leđima), obično na neonatološkom odeljenju za intenzivnu negu. Plagiocefalija može da nastane još u toku intrauterinog života, ukoliko majčina karlica vrši pritisak na bebinu glavu. Takođe, ulegnuće na glavi česta je pojava kod blizanaca i višestrukih trudnoća u kojima jedan plod vrši pritisak na drugi. Važno je napomenuti da postoji velika razlika između deformiteta glave izazvanih plagiocefalijom i onih koji su posledica kraniostenoze. Druga pojava je mnogo ozbiljniji problem, koji nastaje zbog preranog srastanja kostiju lobanje, što uzrokuje abnormane oblike lobanje, a ako se na vreme ne uoči i koriguje, i moždana oštećenja. Za kraniostenozu karakteristični su deformiteti prednjeg dela glave i koštane ivice oko abnormalno sraslih kostiju lobanje, što se najčešće koriguje hirurškim zahvatom.

Kako je prepoznati?

Poziciona plagiocefalija lako je uočljiva. Tipično, bebin potiljak i uho sa polegnute strane glave potisnuti su napred. U težim slučajevima javlja se izbočina na suprotnom delu glave u odnosu na polegnuti, i čelo može da bude asimetrično. Doduše, ovo se retko javlja kod beba koje su rođene u terminu. Ako postoji problem s vratnim mišićima (tortikolis), može da se pojavi asimetričnost vrata, vilice i lica. Kako se postavlja dijagnoza? U najvećem broju slučajeva, lekar dijagnostikuje plagiocefaliju jednostavnim pregledom glave, bez primene laboratorijskih analiza i rendgenskog snimanja. Takođe, lekar treba redovno da prati razvoj stanja prilikom čestog menjanja položaja bebine glavice tokom sna (u slučaju kraniosinostoze, stanje će se pogoršati). Ukoliko postoji sumnja u dijagnozu, rendgenski ili CT snimak pokazaće da li su kosti glave normalno razdvojene ili su prebrzo srasle. Ako se potvrdi normalna razdvojenost kostiju, lekar će eliminisati kraniosinostozu i dijagnostikovaće plagiocefaliju.

Kako se leči?

Terapija pozicione plagiocefalije uzrokovane položajem glave pri spavanju obično je laka i bezbolna i leči se menjanjem bebinog položaja. Beba će se tokom noći često okretati u krevecu, a menjanje strana tela na kojima spava veoma je korisno. Moguća je i povremena upotreba specijalnih jastuka koji uslovljavaju ležanje na boku, ali je potrebno da se konsultujete sa lekarom pre nego što položite bebu da spava na njemu. Takođe, bebu nikada ne ostavljajte bez nadzora dok leži na stomačiću tokom dana. Ako u prostoriji postoji nešto što privlači bebinu pažnju dok leži na stomačiću, i primorava je da uvek drži glavicu u istom položaju – pomerite krevetac na drugo mesto. Inače, ležanje na stomačiću višestruko je korisno. Prvo, ono promoviše oblikovanje zadnjeg dela glave. Potom, posmatranje okoline iz druge perspektive podstiče bebu da uči i da se razvija. Na kraju, beba uči da podiže telo na rukama, što jača mišiće vrata kao i mišiće koji su joj potrebni za puzanje i sedenje.

Vežbice

Ukoliko je uzrok deforimiteta glave tortikolis, onda fizikalna terapija i program vežbi kod kuće – uz pomoć fizioterapeuta – najčešće donose pozitivne rezultate. Većina vežbi podrazumeva istezanje vrata sa one strane na kojoj su mišići kraći ili previše napeti, i na kojoj je glava povijena. Iako su vežbe jednostavne, moraju se izvoditi korektno. U težim oblicima plagiocefalije lekar može da odredi primenu specijalne “kacige” ili zavoja. Ove metode su najefikasnije ukoliko se primenjuju između četvrtog i šestog meseca života (manje su od pomoći nakon 10. meseca) kada beba najbrže raste. Osnovni princip dejstva jeste vršenje blagog ali konstantnog pritiska na kosti lobanje, što koriguje njihov oblik i položaj tokom razvoja. Objektivno, veoma malom broju beba potrebne su primene ovih mera. Odluka o upotrebi terapije “kacigom” donosi se od slučaja do slučaja, kod teških deformiteta glave, ili zbog izražene zabrinutosti roditelja.

Kakve su prognoze?

Od velike većine beba sa plagiocefalijom deformiteti nestaju do prve godine života. Budući da je to period intenzivnog rasta, beba će i sama češće menjati položaj tokom sna, što omogućava i različite položaje glave tokom noći. Stručnjaci savetuju roditelje da svoje bebe stavljaju da spavaju na leđima čak i kada novorođenče postane sposobno samo da se okreće. Tek nakon određenog vremena, mogu da im dozvole da zauzmu položaj koji im najviše odgovara. Teški oblici deformiteta, kao i trajni i esteski uočljivi, mogu da se koriguju rekonstruktivnom hirurgijom između 12. i 18. meseca života. Ipak, u veoma malo slučajeva postoji potreba za ovakvim rešenjem. Važno je znati da plagocefalija ne narušava razvoj mozga, ne usporava razvoj niti uzrokuje moždana oštećenja. Kako je sprečiti? Položaj na leđima u toku sna i dalje je najefikasnija prevencija iznenadne smrti, uprkos mogućnosti izravnjavanja potiljka. Ipak, menjanjem položaja glavice svake noći tokom sna, i dugi intervali ležanja na stomačiću tokom dana, uz stimulaciju i igru, svakako mogu da smanje rizik od pojave plagiocefalije.

Top saveti:

1. Dok je beba budna, stavite je da leži na stomačiću, igrajte se s njom, ali nemojte joj dozvoliti da zaspi u tom položaju. 2. Nosite bebu u sling marami kad god je to moguće. 3. Neka što češće boravi u uspravnom položaju u vašem naručju. 4. Nemojte je stavljati u auto-sedište, osim kada se vozi automobilom. 5. Držite je na krilu i podstičite je na igru

IZVOR: http://www.mojabeba.rs/zdravlje/plagiocefalija-sindrom-zalezane-glave/

Da li ste znali za ovo i kako spavaju vase bebe?

< Poruku je uredio Yula -- 28.4.2012 17:38:37 >

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

Direktna veza do poruke: 1
   RE: Plagiocefalija: Sindrom “zaležane” glave
28.4.2012 18:26:09   
Olga75
pa naravno ,
zato se dete prebacuje sa leve na desnu stranu svakih dve - tri nocu
tj lezi na boku na npr levoj strani pa se okrece cak na drugu stranu krevetca da lezi na desnom boku pri tome se vodi racuna sa koje strane dolazi svetlost da se ne bi beba okretala
nikako se ne " vezuje " u kolevku
to se , bar ovde gde sam ja . radi od vajkada da bebi ne bi bila glava okrugla , " loptasta "

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 2
28.4.2012 19:19:28   
Sanchy
Eto i u ovom clanku se pominje SIDS sindrom iznenadne smrti odojceta gde je faktor rizika veci ukoliko beba spava u bilo kojem drugom polozaju osim na ledjima....cak i pise da se broj tako umrle dece smanjio ali se zato plagiocefalija povecala....ja sam vec na nekoj temi pisala o tom polozaju bebe kad spava ali me niko bas nesto nije ozbiljno shvatio...vidis u inostranstvu to i te kako ozbiljno shvataju,iskreno ako je to samo estetski problem koji se da ispraviti moje dete nece mrdnuti iz polozaja na ledjima....

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 3
28.4.2012 20:59:16   
Maslacak15
Statistika o smanjenju ucestalosti SIDS u Americi i zapadnoj Evropi je vrlo impresivna otkako je uvedena preporuka da deca spavaju iskljucivo na ledjima, redukcija od preko 50%. I ti slucajevi koji se dese deca su nadjena uglavnom na stomaku. Spavanje na strani samo po sebi nije stetno, ali je tesko garantovati sa se dete nece otkotrljati na stomak, tako da se ne preporucuje. Sklop preporuka ne ukljucuje samo spavanje na ledjima iako je to osnovna stavka, vec i spavanje u sobi sa roditeljima (najmanje sest meseci), koriscenje vreca za spavanje, bez cebica, jastuka itd...
.Sve pomenute stavke su i nama naglasene, pre otpustanja iz porodilista, kao i od strane babice (patronazna sestra) i pedijatra, znaci vise puta. Dok je bio sasvim mali imala sam obicaj da mu stavim pelenu pod glavu, zbog evtl. bljuckanja, kao i da ga pokrijem jorganom ili cebencetom alli sam i sama uvidela ( po meni) riskantnost svega toga vec sa dva meseca kada je poceo da upotrebljava rukice i da se intenzivno rita. Tako da sad spava u vreci na duseku preko kojeg je presvucena frotirska presvlaka i to je to. Naravno na ledjima. Jedino sto mu periodicno menjamo orijentaciju u krevecu, posto okrece glasicu prema nama, da nebi spljostio jednu stranu asimetricno. Za mene je safety first, ne zelim da razmisljam, a o estetici cemo kasnije ako bude potrebno.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 4
28.4.2012 21:05:13   
Yula
"Samo estetske prirode" mozda tebi deluje nebitno, ali ne verujem da bi se sutra tvom detetu dopalo kada poraste. Ne samo sto je glava pozadi zaravnjena, prakticno u ravni sa vratom u tezim slucajevima, vec i sto glava ide u sirinu, pa ta deca budu glavata.

Hade na stranu i taj estetski problem, meni jednostavno nije jasno kako je bezbednije spavati na ledjima od polozaja na boku, a lepo kazu da moze i na boku i da je to rezervna varijanta. Spavanje na boku je meni licno bila mnogo prihvatljivija varijanta od lezanja na ledjima, pogotovu sto bebe u budnom stanju prvih 3-4 meseca provode na ledjima, jer ne sede i ne puze. A gde je vreme u kolicima u setnji, a u tom periodu im je glavica najmeksa.

U poslednje vreme su cak otkrili da bebe koje puno vremena provode na ledjima ( roditelji ih i u budnom stanju ne stavljaju na stomak - poznajem puno takvih primera ) imaju mnogo sporiji motoricki razvoj, sto je i logicno, jer takve bebe mnogo kasnije ojacaju vratne i ledjne misice, pa kasnije pocnu i da sede i puze, a i hodaju. Zato se izmedju ostalog na zapadu i pomera granica do koje bi beba normalno trebala da pocne da sedi. Pre se smatralo negde izmedju 6 i 8 meseca, a sada smatraju normalnim i do godinu dana.

Kada sam pitala doktora sta misli o ovome, on mi je rekao da se bebe najcesce guse jer spavaju sa roditeljima i oni ih u snu nesvesno uguse, i da se to jednostavno prijavljivalo kao -beba umrla u snu. Bilo to istina ili ne, ja sam nad mojom bebom maltene bdila danonocno do punih 4 meseca, pa i kasnije. Spavao je na ledjima prva dva meseca dok sma primecivala da sam drzi glavicu na strani, cim je poceo da je malo okrece prema plafonu, onda iskljucivo na boku. Svaku noc je menjana strana i to u svom krevecu u svojoj sobici, ja sam spavala an duseku na podu, a posle u svojoj sobi i pratila ga preko baby phona koji ima i kameru. Preko dana sam ga cak stavljala i na stomak, ali sam bila stalno uz njega. Od 7. meseca je poceo sam da se okrece na stomak, ja sam ga vracala, ali bezuspesno. Od tada spava i na stomaku i na boku, na ledjima bas retko, nema tu naviku. Mislim da je tada vec bezbedno da se beba okrece sama kako joj je prijatnije. U krevecu nema maltene nikakvih igracaka, mada drugi deo noci spava poslednjih nekoliko meseci sa nama.

I da, ima perfektan oblik glavice i lepo uzano lice. user posted image

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 5
28.4.2012 21:13:33   
Daca88
Moje dete je rodjeno sa plagiocefalijom jer je zauzeo polozaj u stomaku sa glavom spljostenom uz moju karlicu,i u takvom polozaju je bio od 16-34 ned trudnoce na svakom uz dok se nije okrenuo glavom.
Kuci,iako sam ga uredno i jednako okretala na oba boka,on bi uvek zgurao urolani peskir i zavrsio na ledjima sa glavicom ukrivljenom u desno,usto kao u stomaku i stalno je zalezavao to mesto.Onda smo kupili pozicionar koji je znacio samo do 5-og meseca,dok nije izasao i iz njega.Ovaj problem nas je pratio do 9 meseci,do tada je bilo bas,bas uocljivo.Sada ima 22 meseca,i problem se jako malo uocava,kad se bas dobro zagleda,a oni koji ga neznaju ni ne vide problem.To je estetski,a ne zdravstveni problem,i od tog sto nema glavicu u santimetar po standardu,od tog je on normalan i zdrav decak i fizicki i mentalno.Meni to ne smeta,ne izdvajam ga od ostalih glavica zbog malih odstupanja.
P.S.nije lepo reci da dete ima glavu kao da ga neko udario lopatom.Svako voli svoje dete,i ove reci majku deteta sa plagiocefalijom mogu da povrede.
Lekari nikada nisu obracali paznju na to,sto znaci da ni oni ne primecuju jer nisu svaki dan sa njim.Svi"primete"tek kad vide otpusni list,i kazu da ce to do trece godine kako glavica raste i samo nestajati i gubiti taj blago odstupajuci oblik.Kad mu naraste kosica ne vidi se ama bas nista,a sad kad smo ga osisali(nisam kompleksas pa da mu zbog toga pustam kosu),sad kad mu kosa 1cm vidi se malo,ali Boze moj,neko ima krive zube,neko jednu siku vecu od druge,neko koscaste ruke ili kvrgava kolena,pa sta.Svi smo mi savrseni bas takvi kakvi jesmo i necemo se valda zbog malih mana zatvoriti u cetiri zida...

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 6
28.4.2012 21:15:26   
Yula
Maslacak15, ja sam imala one "kalupe" ne znam kako se to kod nas zove, koji se zalepe na cicak traku i koji drze bebi ledja i stomak i nema sanse da se beba okrene na stomak pored njih. Koristila sma ih sve dok bebac nije toliko ojacao da ih je pomerao, ne secam se sada do kog uzrasta je to bilo.

Nasuprot svemu ovome, cula sam dosta slucajeva da su bebe pocele da se dave kada su bljucnule u snu jer su bile na ledjima.

Takodje, nama je doktor savetovao iskljucivo spavanje u svojoj sobici i svom krevetu, kao najbezbedniju varaijantu i najvaznija stavka je bila ne temperatura preko 21°C. Kada su u porodilistu videli da sam bebi iza ledja stavila peskiric i postavila ga na bok, rekli su da je to najbolje, iako sam videla u uputstvu da se savetuje spavanje na stomaku. Kako god, ja sam sve slusala, ali sam uradila onako kako sam mislila da je najbolje za moju bebu u svakom smislu.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 7
28.4.2012 21:18:37   
Maslacak15
To je tacno za motoricki razvoj, zato i savetuju da se tokom dana, kada su budna deca motivisu i forsiraju da budu sto duze na stomaku. I to se isto stalno podcrtava kao jako vazno, tokom dana sto vise na stomaku dok ste uz dete... Ali cifre kazu da je na stomaku opasno spavati, za bebe do sest meseci. Nije bas tacno da su to samo deca koja su spavala sa roditeljima, naprotiv. Zato je promenjena preporuka za delenje sobe sa detetom. Ranije je upravo na zapadu bio trend da deca odmah dobiju svoju sobu, i zbog SIDSa je to korigovano u "prvih pola godine u sobi sa roditeljima u svom krevecu". Naravno svako treba da sledi svoj osecaj i rezonsko rasudjivanje. Nesto zavisi i od deteta.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 8
28.4.2012 21:22:25   
Yula
Daco, nisam zelela nikoga da povredim, zao mi je ako jesam. Ja imam malo pozadi spljostenu glavu na potiljku i to me je uvek nerviralo jer mi nisu tako lepo stajale kratke frizure kao mojoj sestri i bas sam imala kompleks kao klinka zbog toga, zato sam to zelela da izbegnem kod svog deteta. Ali, dobro, ja sam kompleksasica, priznajem user posted image .

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 9
28.4.2012 21:23:20   
Maslacak15

Yula mi smo imali srece da je malisa takav da relativno dobro pokrece glavicu od pocetka i malo je drzi na levom malo na desnom obrazu, pa nema nekog efekta od spavanja na ledjima, ali mozda ti kalupi nisu losi za lezanje na strani. Na strani sigurno nije problematicno....

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 10
28.4.2012 21:29:42   
Yula

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

To je tacno za motoricki razvoj, zato i savetuju da se tokom dana, kada su budna deca motivisu i forsiraju da budu sto duze na stomaku. I to se isto stalno podcrtava kao jako vazno, tokom dana sto vise na stomaku dok ste uz dete... Ali cifre kazu da je na stomaku opasno spavati, za bebe do sest meseci. Nije bas tacno da su to samo deca koja su spavala sa roditeljima, naprotiv. Zato je promenjena preporuka za delenje sobe sa detetom. Ranije je upravo na zapadu bio trend da deca odmah dobiju svoju sobu, i zbog SIDSa je to korigovano u "prvih pola godine u sobi sa roditeljima u svom krevecu". Naravno svako treba da sledi svoj osecaj i rezonsko rasudjivanje. Nesto zavisi i od deteta.

Ja sam bas zelela da beba spava u nasoj sobi, ali ne sa nama, to me je bio strah, ali mm je smatrao da je zdravije da spava u svojoj sobici i ne udise to sto mi izdisemo, pogotovu sto je mm pusac. Zato sam i pristala. Bebac je doduse prvih mesec i po dana spavao sa nama u kolevci pored naseg kreveta, a onda smo ga prebacili u njegovu sobu u krevetac, to sam malo pre zabravila da spomenem. Planiramo da sledeca beba spava sa nama u sobi.

Nego, pojavili su se pozicioni jastucici, ne znam da li ste ih videli, da se bebi stavi ispod glavice, imaju rupu i tako bebac kada spava na ledjima ne zaravnjuje potiljak! Isto to ima i za autosedalicu! Super stvar.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

Direktna veza do poruke: 11
28.4.2012 21:38:41   
cockic
moj sin je spavao od rodjenja na stomaku i ima lep oblik glavice,e sad on
je rano krenuo da se sam prevrce tako da ga tu nisam sputavala.
i on je imao tortikolis ja mislim na levom misicu.bas sam dobro radila vezbice frizijatri dva puta a sve ostalo ja.

e sad kod lene ima desni i deluje mi da je to kod nje sporije jos ga malo naginje nadesno
i nervira me sto slabije okrece glavicu na desnu sigurno je zateze.a vezbe bas
radim jer sve znam kako se rade.sad posle praznika cu je vodoti kod fizijatra
poznanika gde sam i malog vodila.mozda moraju jos agresivnije,ali ja joj bas
nagnem vratic nisam blaga.sa malim sam to doktorirala.ali dr je sigurno strucniji.

i lena mi spava na stomku,ali slabije koristi desnu stranu kad spava,evo vec danima
je preko dana stavljam na ledja pa se ja namestim sa njene desne strane i ona
me lepo gleda.tako mi je rekao fiz i za malog.a i nosim je preko dana kad je uspavljujem
isto tako na grudima da gleda desno.
nosimo se jos i onako da joj podmetnem glavicu tu gde je skracen mislic na moj lakat.
bas se nadam se da ce ubrzo i kod nje to da se neprimecuje.

a to o lopatama meni je smesno,ali istinito odraslim ljudima se to primeti ali ne toliko
pogotovo ko ima cetvrtastu glavu.mm ima cetvrtastu i imam osecaj da mu je malo
tresnuta pozadi neverovatno da i njegov brat ima isti oblik.
mora da ih je sveki tako stavljala da spavaju.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 12
28.4.2012 21:41:46   
indy_25
I ja isto imam spljostenu glavu odozada nemam onaj fini americki oblik. I uvijek sam krivila mamu kad hocu da zavezem kosu a odozada bas spljosteno. Nekad se I iznerviram I placem I kazem joj prece ti je bilo da si mi pomjerala glavu u lijevo I u desno nego sto si rintacila po kuci I ostavljala me da spavam na potiljku. Ja sam svoju djecu okrecala I oboje imaju finu glavicu. Zaboravila sam jos da kazem I moja je glava nekako velika. I moj brat ima spljostenu glavu. Ne znam dali je do toga kako bebu stavljas da spava ilije to jednostavno tako urodjeno.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 13
28.4.2012 21:56:16   
Yula
Jao Indy, jesi blesava, umrla sam od smeha jer si prenela moje reci! Ja sam isto tako kevi govorila, jer, cim sam saznala kako se oblikuje glava, pitala sam kevu kako sam spavala i ona kaze na ledjima, ona pokusala par puta da me postavi na stomak, ja odbijala i ona odustala! A sestra je spavala iskljucivo na stomaku i ima perfektan oblik glave. Brat i ovako i onako. Ima dosta i genetike, ali se ona da ispraviti bas pozicioniranjem glavice.

Imam drugaricu cija beba je stalno na ledjima i mali je prilicno izravnao glavicu pozadi, ali je jedno preslatko i prelepo bebce iako mu je glavica sva okruglasta. Mislim, nije to nista strasno, dapace, ali eto, samo stvar estetike.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 14
28.4.2012 22:01:57   
jelena038
Moje dete ima savrsen oblik glave, al zato mene neko kao da je zviznuo tiganjem. Starci kazu da su me prevrtali non-stop na stranu, stomak, ledja, al takva ispala.. Ja sam zato svoje dete drzala na stomaku uvek, on je sam okretao glavicu, kasnije se i ceo okretao kako mu odgovara. I sa drugim cu tako, ako ga budem imala.

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

Direktna veza do poruke: 15
28.4.2012 22:13:55   
indy_25
Pa vidi moj Denijal ke spavao na stomaku ali ja tada nisam znala za SIDS da sam znala sigirno ga ne bi pustala da spava na stomaku jer sam takva da ne volim da rizikujem. Saru sam stavljala na bokove malo na jednui malo na drugu stranu imala sam I posebam jastuk za to. I mm ima spljosteni glavu ali ne toliko primjetljivo roditelji mu imaju usku I lijepo zaobljenu glavu. Ja sam uvijek imala kompleks od toga nikad mi nisu stajale frizure u rep , s prijeda I nekako al iz profila nikako. Uvijek sam malo tapirala ne bili dobila tu kuglu nazad. Mislim kad bi se osisala na celavo da bi izgledala kao da nisam s ove planete.

(odgovor članu jelena038)
Direktna veza do poruke: 16
28.4.2012 23:23:28   
mamicak
Ja sam moju malenu po preporuci doktora stavljala na stranu i svakih par sati je menjala.. U pocetku sam koristila peskir a kasnije kada je ojacala koristila sam jastuk za dojenje ili kako se vec zove:D:D..................Cak mi je dr napomenuo da je bolje da ne spava direktno na ledjima zbog eventualnog bljuckanja. Kada je pocela sama da se okrece, vise i ne koristim jastuk jer ionako sama menja strane kako joj prija i skoro uvek spava na boku. Od skoro je pocela u snu da se prevrce na stomak i tako bas slatko spava. U pocetku me bilo strah i uvek sam je vracala mada uzaludno, jer bi se uvek vracala na stomak. Inace ima skoro 8 meseci i bas se pitam da li je stvarno toliko rizicno ostavljati je na stomaku. Ipak je sada valjda manji rizik kada sama moze dizati glavu tamo 'vamo. I kao sto neko rece i meni su rekli da je najbolje dok je malena da spava u vreci i bez ikakvih jastuka sve do godinu dana sto sam i praktikovala. Pozeljno je cak i da se ne stavlja sa strane onaj zastitnik na krevetcu ( ne znam kako se kaze na srpskom) ...... zato sto beba ima vise vazduha kao sto je i logicno.

Lejla, moja najveca radost!!!!!!!

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 17
28.4.2012 23:29:37   
indy_25
U Holandiji su zabranjeni zastitnici za krevetic ne znam zasto nemaju se nigdje za kupiti. Bas cu sada da vidim na internet zasto su zabranjeni.

(odgovor članu mamicak)
Direktna veza do poruke: 18
28.4.2012 23:34:14   
mamicak
i da dodam samo.......bas sam negde citala da je nemoguce da ako beba spava kraj vas vi u snu nju zgnjecite i ugusite je a da ne primetite da ste legli na nju. Ovo se uglavnom desavalo roditeljima koji su bili pod dejstvom alkohola ili droge. Mada mene je ipak bilo strah spavati kraj nje. Od rodjenja spava u svom krevetcu. Sada je samo ponekad ostavim kraj sebe (jos uvek doji pa me nekad toliko izmori da je jednostavno ostavim kraj mene da spava) ali je uvek stavim pri vrhu a ja se spustim malo nize, tako da i da poletim prema njenoj strani mogu joj leci samo na nogicama:D:D

(odgovor članu mamicak)
Direktna veza do poruke: 19
28.4.2012 23:36:59   
mamicak
@ Indy, istina je da nema. I ja sam ih trazila i to bas u NL :D jos dok sam bila trudna, ali sam kasnije cula info da nije preporucljivo. Pa nije krevetac dzabe napravljen s restkama nego bas iz tog razloga da dopire vazduh unutra:D Valjda:D

Groetjes:P

(odgovor članu mamicak)
Direktna veza do poruke: 20
28.4.2012 23:42:19   
Anoniman
Na zapadu su ogradice ukinute upravo zbog povećanog rizika od gušenja, ne preporučuje se ni pelena ispod glave čak ni prekrivač, nego samo čaršaf sa lastišom preko dušeka a beba u vreći za spavanje.

Inače preporuka je da beba spava na leđima sa glavom na jednoj strani. Najčešće beba okeće glavu prema onoj strani sa koje joj prilazite pa se zato peporučuje da se bebi uzglavlje redovno okreće da bi spavala sa glavom malo na jednoj malo na drugoj strani da ne bi došlo do plagiocefalije.

(odgovor članu mamicak)
  Direktna veza do poruke: 21
28.4.2012 23:46:18   
indy_25
Evo sad sam gledala I.pise da bebe mogu dobiti smrt u koljevci u nasem prevodu. Zato ih oni ne prodaju.
Jao pa jesili I ti odavde ima nas nekoliko I meisje je iz Leidena. I izabella.

Zelfde groetjes :)))

(odgovor članu mamicak)
Direktna veza do poruke: 22
28.4.2012 23:55:08   
mamicak
Ja sam to sve tako bukvalno shvatila tako da moja bebica nema cak ni igracku dok spava:D Zaspe s jednom krpicom, ali cim zaspe ja to odmah vadim iz kreveta. Sto je sigurno, sigurno je. MOzda i preterujem, ali kao sto rekoh sve sto su mi rekli da je rizicno , ja sam izbacila. E sad jedino ne mogu da je prisilim da ne spava na stomaku kada ona to zeli i kada joj prija.

@ Indy, Zivela sam dok se nisam udala. Inace sam iz Limburga ( Kod Maastrichta), a sada zivim u Nemackoj blizu Enschede. Bas cool videti jos nekoga iz NL:):) Inace cesto sam u NL:):) moji su tamo. Neka nam oproste na offu :D:)

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 23
29.4.2012 0:01:38   
Lilla
I moj H je rodjen za blago zaravnjenom glavom, primjecivalo se vise dok je bio mali. Spavao je uglavnom na boku i mijenjala sam mu stranu dok je bio mali, sad on to radi sam. Kako god da ga namjestim on se sam okrene kako hoce i tokom noci promijeni mali milion poza. Ne zelim da mu kupujem bilo kakve vezalice i cuda, jer smatram da to sto mu je glava malo ravnija pozadi nije nista strasno. Kad mu poraste kosica to se nece ni vidjeti. Glavat nije niti mu glava ide u sirinu. Po meni (a i po pregledima) ima sasvim normalnu velicinu glave, pa me to uopste ne brine. I mm i ja imamo malo ravnije glave, ali nije ni cudo sa obzirom na to da smo sa Balkana. Ovdje kazu da uglavnom ljudi sa nasih prostora imaju takve glave, kako god da spavaju.

I jos nesto, od rodjenja spava na jastuku, ima ogradicu i pokrivam ga cebetom. Bas sinoc gledam kako se igra. Uzme cebe, navuce ga sebi na lice i stalno se pokriva i otkriva. Dok spava mijenja polozaj i namjesta se kako mu pase, cim mu ne odgovara a ne moze da se namjesti sam on kenjka dok ga ja ne namjestim. Ne znam, ali nekako smatram da bebe koje iznenada umru uglavnom ne umru od gusenja cebetom ili jastukom vec zbog nekog previdjenog problema zdravstvene prirode.

< Poruku je uredio Lilla -- 29.4.2012 0:05:10 >

"Divno je biti nekome nesto, divno je biti tebi sve...Sve dok te drzim cvrsto za ruku, nikog na svijetu ja se ne bojim!"

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 24
29.4.2012 0:05:12   
Yula
I ja sam postovala sve ostale savete, znaci beba oduvek spava u vrecici, osim sada kada drugi deo noci spava kod nas, ali vec je veliki, skoro 11 meseci ima. Igrackice mu ne drzim u krevecu, i ako ima neka, one su pod nogama, a ima veliki krevetac. Ogradicu ima i ovde se one opusteno prodaju, ali nisu debele kao one Americke, a vidim da su takve i kod nas u Srbiji. Vodim racuna bas o temperaturi kako u njegovoj sobici, tako i svuda u stanu, ne preko 22°C i preko dana, a nocu 20 do 21 maksimum. Kada spava sa nama potpuno iskljucim grejanje. Ali spavanje na ledjima nismo praktikovali posle prvih mesec i po dana, stavise, ustajala sam i po 20 puta za noc da ga okrenem sa ledja na bok. Zaista sam strepela prva 4 meseca, jer sam cula da je najveci rizik izmedju prvog i 4. meseca, a posle se vremenom smanjuje. Mislim da cu i sa sledecom bebom isto tako.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu mamicak)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Nedostatak istog može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje roditelja, smanjujući njihovu sposobnost da se no...
Osnove dojenja
video
Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče, ali dojenje nije uvek jednostavno. (engleski video)

image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Јаслице или дадиља
пеперутка16

Да ли бисте радије уписали своје дете у вртић или унајмили дадиљу?

Click Here