choopa choops
|
Ajde malo napišite vaša iskustva pred, za vrijeme i nakon operacije vena, ako ste je imali. Dakle, ja muku mučim s venama na lijevoj nozi vec 20godina. Uzasno izgledaju, cvorovi sa unutrasnje strane, a nedavno se prosirila i naprijed I ajde i nekako taj estetski dio, ali zadnjih par godina su počele da me bole baš. O operaciji sam se raspitivala vec duze vrijeme, međutim imam strah od anestezije, pa sam klasičnu operaciju izbacila kao opciju To bi mi valjda pokrilo zdravstveno osiguranje, a za ostale vrste nisam imala baš novca. Nedavno sam zvala doktora iz NS (ko je ikad čitao na tu temu znaće na koga mislim) i cijena laserskog tretmana jedne noge je 1500e. . I dobro, slucajno razgovaram sa prijateljem koji je operisao u Sarajevu, kod jednog drugogo doktora i cijena je duplo manja!!! Raspitam se ja malo, i vidim da je i taj doktor sasvim OK i dogovorim se da cu u dogledno vrijeme da dođem na pregled i eventualno operaciju. Kad juče vidim da on dolazi u CG, i ja tako nenadano i na brzinu odoh da sredim vene E sad kad sam došla na pregled on je prvo uradio color dopler, i vidio da nema trombova , a sto se tice vene da lose izgleda i da moze da se ukloni samo jednim dijelom laserom, a ostatak ili klasičnom operacijom ili pjenom. Ja rekoh kako necu klasicnu sigurno i da odradimo to pjenom. Tu mi je namazao nogu s nečim (valjda neki blagi anestetik ili šta ja znam), ubo na jednom mjestu iglicom stavio nešto (pjenu), zalijepio gazu, ubo na drugo mjesto zalijepio gazu i na treće isto tako. Onda su mi preko toga stavili čarapu u ležećem položaju i ustala sam se odmah. Sve ukupno je trajalo možda nekih 10-15minuta. Sami ubodi zabole mrvicu, ali nista strasno...kao kad se vadi krv na primjer. Zatim mi je savjetovano da prvih pola sata obavezno hodam, a kasnije sve normalno da se ponašam. Prva tri dana ne skidam čarapu ni dan ni noc, a treci dan je skidam preko noci a danju nastavljam da je nosim do kontrole, znaci jos mjesec dana. Svaki dan moram minimum tri puta dnevno da prošetam po 20 minuta. Mene ne boli ništa, malo me nervira sto me steze ta carapa i svrbi, ali izdrzacu E sad malo sam citala iskustva, kazu da se poslije lasera brze vide rezultati, da se manje vracaju, ali da ni ova metoda nije loša jedino što tek za nekih mjesec dana to mjesto potamni, vena "nestaje" ali fleke po kozi ostaju i do 6 mjeseci. Ma nema ni veze, meni ionako nije bilo moguce odraditi sve laserom jer valjda treba da bude vena malo dublje u koži da tako laički kažem, a moje su bas po povrsini, tanka mi je koža. Imate li iskustva, kako vam je bilo poslije, da li su vam se vratile vene? Inace ja sam ovaj tretman platila 600e, a laserom je 750e, plus pregled uz u oba slucaja 50e :-)
|