Anoniman
|
Brojna su lekovita svojstva mrkve. Narandžastu boju šargarepi daje karotin, kojeg ni u jednom drugom povrcu nema u tolikoj meri. To je susptanca iz koje nastaje veoma važan vitamin A. Vitamin A je odgovoran za zdravu kožu, narocito suvu, kao i lomljive nokte i kosu, vazan je za pravilan rast, zdravu funkciju kože i sluznica, pomaze dobar vid. Povecava imunitet i jaca srce. Blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe izvrsno je sredstvo protiv zatvora. Karotin je razlicito iskoristiv u zavisnosti od nacina pripreme šargarepe: iz sirove neribane 2%, kuvane 18, a sirove ribane cak 82 %. Šargarepa obiluje i drugim vitaminima. To su pre svega vitamini grupe B (B1, B2, B5, B6) i PP, D, E i H. Zanimljivo je da za razliku od sveg drugog povrca, sadrži vrlo malo vitamina C - svega 6 mg%. Bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom itd., kao i pektinima (oko 11 mg%) i etericnim uljima, pa se posebno preporucuje deci jer podstice telesni razvoj, jaca kosti i povecava otpornost prema infekcijama, mladima, rekonvalescentima, trudnicama i starijim osobama. Mnogi autori preporucuju tzv. prolecnu kuru sa sokom od šargarepe, koja ima svrhu da oslobodi organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Tri nedelje uzima se po 100 grama soka dnevno. On je dragocen eliksir za citav organizam: cuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporucuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere, kao što su menadžeri, osobe s visokom odgovornošcu, intelektualni radnici ili ljudi sasvim obicnih profesija, zabrinuti za svoj opstanak. Svež sok, takode, normalizuje telesnu težinu i smanjuje zamor srcanog mišica. Rezultati ispitivanja lekovitosti soka od šargarepe dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremecajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis. Za podizanje tonusa i jacanje potencije odlican je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pcelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1:1, a uzima se po dve supene kašike cetiri puta na dan. Veoma je korisno zadržati ovaj sok neko vreme u ustima, jer je njegova moc da ubija bakterije neverovatna. Po sadržaju fitoncida šargarepa se nalazi na trecem mestu medu povrcem, odmah iza crnog i belog luka; žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji, a narodna medicina preporucuje i ukapavanje soka u nozdrve u pocetnoj fazi kijavice i slicnih infekcija. Kod anemije, šargarepa u rekordnom vremenu poboljšava krvnu sliku. Ona pomaze da zaraste cir. Ako bolujete od žuci, jedite šargarepu, jer smanjuje negativno dejstvo obolele žuci na jetru Britanski i danski naucnici pronašli su kako komponente u šargarepi smanjuje rizik od razvoja karcinoma za jednu trecinu. Istraživaci s University of Newcastle upon Tyne u Engleskoj i University of Southern Denmark te Danish Institute of Agricultural Sciences; hranili su 24 pacova koji su razvili prekancerozne tvorevine ili sirovom šargarepom ili s falcarinolom, što je prirodni pesticid pronaden baš u šargarepi. Obe grupe pacova za jednu trecinu su imali manje šanse za razvoj punog tumora u odnosu na kontrolnu grupu. Naucnici se nadaju kako ce njihova studija omoguciti eventualni razvoj lekova protiv raka. Italijanska studija pokazala je da uzimanje suplementa karnitina može poboljšati pokretljivost spermijuma kod muškaraca koji pate od astenozoospermije, stanja koje karakteriše slabija pokretljivost spermija.
|