Anoniman
|
Iz teme Bockalice: IZVORNA PORUKA: stevajela Razvoj govor je povezan sa motorikom.Ponekada i pre nego sto je vreme za razvoj govora po motorici mogu da se pretpostave problemi koji ce se javiti u govoru. Poznato je da se nervni zavrsetci nalaze na vrhovima prstiju,odnosno jagodicama.Znaci sve sto radimo rukama preko nervnih impulsa stimulisemo mozak i tako potsticemo govor kod deteta. Sva deca koja imaju problem sa govorom na radnoj terapiji bilo kod psihologa ili logopeda,kao radnu terapiju dobijaju bockalice.Zato nije potrebno mi deci da pravimo oblike sa bockalicama, potrebno je samo da ih potstaknemo da to oni sami rade. Moje dete licno ne pravi oblike,jer nema ni 22 meseca,ali zato ih zabada i vadi i tako razvija i potstice govor. IZVORNA PORUKA: Tasha RR Moje dete je bilo u dubku od 7-og meseca svog zivota dok nije prohodalo (htedoh reci - nije puzao, nije setao uz namestaj). Finu motoriku je razvilo pre nekih godinu dana (sada ima 3), prohodao je sa godinu i mesec dana, a propricao par meseci pre prvog rodjendana. Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo. A tek posle toga mogu da tolerisem da su bockalice bitne za govor, jer moje dete je sa 19 meseci, koliko sada ima tvoje, izgovaralo cele recenice, imali smo sasvim normalnu komunikaciju. IZVORNA PORUKA: stevajela IZVORNA PORUKA: Tasha RR .....Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo. A tek posle toga mogu da tolerisem da su bockalice bitne za govor, jer moje dete je sa 19 meseci, koliko sada ima tvoje, izgovaralo cele recenice, imali smo sasvim normalnu komunikaciju. Moje dete ima 22 meseca.I nije niti jednu rec izgovaralo do 20 meseca,dok nismo uz pomoc edukatora poceli da stimulisemo sitnu,finu motoriku.Ali zato zna da koristi vecinu ritmickih instrumenata i da otsvira par tonova na klaviru,sto deca od 3 godine ne znaju. A ovo:"Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo." je tvoje licno misljenje i iskustvo.A koliko je motorika bitna za govor,ljudi od nauke i istrazivaci ljudskog mozga su dokazali,to nije moje licno misljenje.A ja posto izmedjuostalog i radim sa decom,slazem se njima. Evo nekih clanaka koji govore o istrazivanjima kako to motorika utice na govor: http://www.bebinsvet.net/tekstovi/dete/strane/dete_motorika-i-govor.html http://malisani.blogger.ba/arhiva/2008/02/26 IZVORNA PORUKA: Tasha RR Šta znači da tvoje dete zna da odsvira nekoliko tonova na klaviru? Zna da stisne tri dirke koje su smislene (kao neka već postojeća pesmica), ili eto tako stisne tri dirke? Jer moje je stiskalo dirke sa 6 meseci, pa ne znam u čemu je tu fasciniranost? IZVORNA PORUKA: Vučko.ba. Stevajelo, ne slažem se bas u svemu sto kazu ta naučna istrazivanja recimo moja ćerka je do 5 mjeseca drzala šake jako stisnute, pedijatri rekli da je to SIGURAN ZNAK ZASTOJA RAZVOJA da bi prohodala sa 8 mjeseci, progovorila sa 8 mjeseci, i od tada ne zavezuje, bez tepanja, bez da govori L umjesto R itd .... IZVORNA PORUKA: Tasha RR Možda ta priča o finoj motorici i njenoj vezi sa govorom ima smisla kada dete prosto ne progovara (ako na primer stevajelino do 20 meseci). Možda ga onda tako "motivišeš" ili šta već. Nije to neuobičajeno da neka deca kasnije progovore, posebno dečaci. Ali pošto je moje dete sa nepunih godinu dana već pričalo, ne znam kada sam mu trebala dati bockalice, sa pola godine? IZVORNA PORUKA: stevajela Ne,vec sa 18 meseci.Ali ponavljam kod nas nema te velicine za uzrast od 18 meseci.Mogu se naci u Minhenu u rehabilitacionom centru.U stvari tamo odes,kazes koliko ti je staro dete i kupis citav paket edukativnih igracaka koje treba da savlada za tu godinu sa sve uputstvom. Za nas je to jos uvek samo san.Nazalost! IZVORNA PORUKA: Tasha RR Nemoj da se ljutiš, ja ne mislim da detetu treba da kupujem igračke u rehabilitacionom centru. Smatram da to sve dođe na svoje. Šta znači da "treba da savlada"... prosto nekoj deci neke igre nisu zanimljive i tu je kraj. Celog života će nešto morati kada krene u školu, neka makar dok je dete (pošto je zdrav hvala bogu) radi ono što voli. naravno da mu po koju stvar lukavo nametnem kada mislim da je bitna, ali ne forsiram, prosto, ako mi kaže da mu se nešto ne dopada - ja prihvatim. Smatram da je veoma bitno pustiti dete da iskazuje svoj karakter.
|