branki*
|
da otvorim ovu debatu mi smo,nazalost,prosli kroz stravicno iskustvo sa ekcemom,i dan danas ga moj sin ima,ali u dosta blazem obliku.prvi put se pojavio nakon operacije dok je boza bio u hirurskom soku i imao mesec dana.samo po licu,ali su obrazi bili upaljeni do krvi,tuga ga je bilo gledati.tad nam je pomogla pantenol mast.neko vreme potom opet je poceo da se javlja ekcem,ali svuda po telu,obicno paralelno,obe nadlaktice,ili prevoji iza kolena,prevoji na laktovima,stomak,ledja...svrbelo ga je.bio je nervozan.pravile su se rane iz kojih je curela limfa ,nekad i malo krvi,benkice su se lepile za te kraste,uzas zivi.koristili smo svasta-pantenol vise nije pomagao.uzeli smo sebamed extrasoft,dr wolf linola gama,uljanu kupku,eucerin sa ureom,dermalex repair..svasta.nesto je pomoglo,nesto nije nikako.izbacili omeksivace,koristili samo pamucnu garderobicu,kupali ga na svaka 3 dana(celog) u koritu.na kraju smo dosli do elokoma,afloderma i elidela. neki kazu da ima veze sa genetikom,ja sam imala kao beba.vise ne. i sad sa 3 i po godine ga moj sin ima,ali dosta manje.ne mogu da zakljucim kad se pogorsava,a kad ga nema,ne mogu da uocim tu neko pravilo. ovu kremu CORTINAT imam,ali nisam pocela jos da je koristim.bas cu da probam. pitanja za dermatologa- da li se zaista preporucuje da se ovakva deca ne kupaju svaodnevno(to je nama receno)? da li moze dete da ne bude alergicno ni na sta,a da ima ekceme? sta koristiti za svakodnevnu negu koze,ima li neko mleko ili nesto(mi smo koristili niveu i avene)? da li ce ekcem proci kako dete raste ili je prisutan celog zivota? sta je sa suncem i suncanjem,pogoduje li sunce i more ovakvoj kozi?sta je sa kupanjem u moru,da ili ne?