Blagoslovena
|
E Venesicak, baš mi je drago što si iz B.Luke, možda se i upoznamo... I ja vodim trudnoću u BL i takođe privatno, jako sam zadovoljna, ali eto opet sam radila double na kliničkom, jer mi se nije davalo 100 KM, kada svejedno tvrde da ta analiza nije vjerodostojna za blizanačku trudnoću. Ja sam radila samo što je besplatno i što je genetičar predložio, inače nemam 35 godina i ne spadam u tu da kažem obaveznu grupu, ali hajd. Meni su radili kao double odvojeno za blizance tj. nakon ekspretnog ultrazvuka u 12 nedelji i traženja da li beba ima nosnu kost i koliko je nuhalni nabor NT-vrata, kao i ostale proporcije, otišla sam kod dr na klinički koja mi je objasnila šta je doubl, bila je baš neka ljubazna i rekla da je to više statistički, nego dijagnostički test koji pokazuje eventualni rizik za down, edwards i patau sindrom. Taj test npr. griješi, recimo 10 % i mogu dati lažno pozitivne i negativne rezultate, a kod blizanaca se to može uzeti sa 20 %, jer se kompjuterskim programom dobija proračun koji se mjeri sa jednoplodnom trudnoćom. Istina je da se mnoge trudnice uplaše kada vide da je rizik veliki, pa ih šalju na amniocentezu, a kasnije sve bude dobro. Svi rizici su mjereni granicom 1; 250, i ocjenjeni rizik svakako treba biti veći od 250. Kod mene: Jednoj bebi je NT bio 1,37 mm CRL 56,3 mm Drugoj bebi NT 1,30 mm CRL 61,4 mm Kažu da taj nabor ne bi trebao biti veći od 2,5 -3 mm Nalaz je bio gotov odmah sutredan i to je prednost, a ne čekanje kao u privatnim, još ti uzmu novac. Piše na nalazu: Kod blizanačkih trudnoća rezultat testa je manje specifičan i osjetljiv za procjenu rizika, što umanjuje njegovu pouzdanost. Nalaz je uredan, ukoliko želite viši stepen sigurnosti, preporučujemo kosultacije sa ginekologom koji vodi trudnoću. Obično mnoge trudnice nakon doubla, pogotovo ako nije uredan rade i tripl test u 16 nedelji ,meni je moja rekla da to ne treba. Taj test treba raditi privatno, jer ga ne rade na kliničkom. A za štitnu bih tek imala kada pisati, jer sa njom se borim od 2007. godine, nakon smrti moje majke. Ko će ostvarati tolike teme za forume... Meni su hormoni uvijek bili uredni, nikada niko nije dovodio stitnu u pitanje i trudnoću, bar ne TSH, jer sam ga redovno kontrolisala i uglavnom je bio ispod 2. Pila sam letrox 1/2, u trudnoći sada sam stalno na nuklearnoj kod. dr. Mijatović, koja je isto divna i redovno vadim hormone TSH i Ft4, čak sam prestala piti terapiju, jer mi tako po nalazima odgovara. Vjerujem i ja da je ona uticala na moje spontane, jer je moja dijagnoza hasimoto tireoditis, hronična upala štitne žlijezde sa povišenim antitjelima, koji su savkako opasni... ali to niko nije dokazao, kada god bi se odlučila za operaciju, jer imam i čvor u štitnoj, o kojem ću svakako kasnije morati misliti, ja sam ostajala trudna...tako i ovaj put....i ko zna...čudni su putevi Božiji... Sada se mislim da li će ona uticati i na dojenje...ali otom-potom Ti naravno budi opuštena, to je najvažnije, pored svega što se meni dešavalo, opet uspijem biti opuštena...mada mi rodica kaže da bih trebala napisati knjigu...kako ostati normalan, nakon toliko različitih emocija...
|