boba 11
|
Naisla sam na zanimljivu i dosta istinitu pricicu pa reko da je podelim sa Vama : Za svu decu koja su rodjena 70-tih i 80-ih !!! Prvo,preživeli smo i rodeni smo normalni iako su naše majke kad ih je bolela glava pile aspirine,jele hranu iz konzervi,pušile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Čuvati daleko od dohvata dece" na bočicama sa lekovima,vratima i ormarima. Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rolama. ...... Pili smo vodu iz creva za zalivanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim centrima.Delili smo flašicu Cocte i Coca cole sa našim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga. Jeli smo mlečne sladolede,beli hleb i pravi putar,pili kole koje su i tada bile pune šecera, ali nismo bili debeli zato sto smo smo se STALNO IGRALI NAPOLJU. Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se ceo dan,sve dok se ne upale svetla na ulici,zmurki,planova,klisa,spe kulanja, partizana i nemaca, 1-2-3,kauboja i indijanaca,zaloga,fantoma i svega ostalog sto je samo decja mašta bila u stanju smisliti.Neretko,nas niko nije mogao naci po ceo dan. I nikad nije bilo problema... Provodili smo cele dane praveci trokolice od otpada iz podruma,spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kočnice.Nakon par padova,slomljen ih prstiju i modrica naučili smo kako rešiti problem. Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme s koncentracijom u školi. Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti.Mi nismo imali školskog psihologa i usmerivača pa smo ipak završavali nekakve škole. Nama nisu prodavali drogu ispred škole... Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,nikakve video igrice,nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne),nismo imali video rekordere, surround sound, mobilne,kompjutere, Internet,chat rooms.. ..... MI SMO IMALI PRIJATELJE I MI SMO IŠLI NAPOLJE DRUŽITI SE S NJIMA ! Padali smo s drveca,znali se poseci na staklo,slomiti zub,nogu ili ruku ,ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.Igrali smo se s lukom i strelom,pravili katapulte i bacali petarde za Novu godinu i sve smo to preživeli bez posledica! Išli smo biciklom ili peške do prijateljeve kuce,zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se družimo i budemo zajedno! Kad upadnemo u probleme sa zakonom,roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku.U stvari, bili su često stroži nego sam zakon! Imali smo slobodu,pravo na greške,uspeh i odgovornost. I naučili smo živeti s tim ! I ti pripadaš toj generaciji? ČESTITAM! MOŽDA CEŠ ŽELETI PODELITI OVO S OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DECA, PRE NEGO ŠTO SU ADVOKATI, DRŽAVE I VLADE POČELI ODREDJIVATI KAKO TREBA ŽIVETI ! Mozda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vasoj deci da vide kako su njihovi roditelji odrastali
|