|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Bamija
21.8.2018 12:15:47   
lesica
Da li volite i spremate bamije?

Ja oduvek znam za njih, i moja mama ih je koristila uvek u solidnoj količini - uglavnom ih je donosila i nabavljala svojevremeno u svom zavičaju (Metohija) jer su na našim pijacama i radnjama slabo zastupljene. Sada mogu da se nađu u veru, i ponekad na pijaci ali je problem što su na pijaci uvek "matore" samim tim tvrde, žilave i neukusne.

Pa poneti time, mm i ja smo ove godine umesto cveća - čitajte jagoda user posted image ove godine u sve saksije na terasi posadili bamije.


Inače, plod bamije se svrstava u leguminoze, a inače pripada porodici hibiskusa.
Vrlo zanimljiva povrćka, specifičnog ukusa.


user posted image

< Poruku je uredio lesica RR -- 21.8.2018 12:28:51 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Bamija
21.8.2018 12:17:24   
mama Jo
Iskreno, prvi put cujem. Ne znam ni kako izgleda 🙄

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Bamija
21.8.2018 12:27:54   
lesica
Đuveč sa bamijama


teletina ili junetina isečena na krupnije kocke (odlično je i sa jagnjetinom)
2-3 krompira isečena na krupnije komade
2-3 šargarepe iseckane na kockice
1 mani celer iseckan na kockice
4 pečene, oljuštene crvene paprike isečene na krupnije komade
nekih 3-4 svežih paprika različitih boja iseckane na komadiće
2 crna luka iseckana uzduž
2-3 čena belog luka sitno iseckana
3 krupnija paradajza oljuštena od kožice iseckana krupno
1 plavi patlidžan , oljušten iseckan krupno, posoljen i oceđen
1 plavi patlidžan prethodno pečen i oljušten, viljuškom iscepkan,
1 tikvica iseckana na kockice
300 - 400gr bamija ili isečenih na pola poprečno, ili celih ako su mlade (prethodno očišćene i izblanširane u vodi sa limunovim sokom ili kašikom sirćeta)
sok od 1 limuna
začin (so, biber, začinska paprika)

Luk i meso se izdinsta, pa se redom ubacuje - celer i šargarepa, paprika sveža, krompir, patlidžan, tikvica, pečena paprika, bamija, paradajz.
Kada se sve malo ukrčka, prebaci se u vatrostalnu, najbolje zemljanu posudu, začini, i ubaci u rernu, pokriveno folijom/poklopcem, nekih 40-45 minuta, a onda se skida poklopac i ostavi još neko vreme da se lepo zapeče.




_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Bamija
21.8.2018 12:38:19   
lesica
Bamija u paradajzu

0,5 kg bamije
4 -5 krupnih sočnih paradajza
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
začini po ukusu ( so, biber, začinsko bilje - bosiljak, origano, korijander, timijan...)


Bamijama se odstrane peteljke nožem, operu se dobro pod mlazom vode, pa se izblanširaju kratko u vreloj slanoj vodi uz dodatak limunovog soka, zatim se ocede, ponovo speru hladnom vodom, i osuše od viška tečnosti.

Luk se izdinsta na maslinovom ulju, doda mu se 4 paradajza isečenih na komade. Kada se ta masa malo zgusne, dodaju se bamije, i lagano mešaju, Nakon toga se pridoda preostali izrendani paradajz, i začini.

Može da se služi uz neku testeninu, ili pirinač, a ukoliko se doda i neko meso ( dinsta se sa lukom pre dodavanja paradajza) ispadne kao neka vrsta gulaša.

Ja iskreno ovo najviše volim uz neki dobar slan sir, i vruće testo.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Bamija
21.8.2018 12:48:04   
lesica
Pohovane bamije sa sirom i slaninom

Očistiti bamije, zaseći po dužini sa jedne strane, isprati ih dobro pod mlazom hladne vode i ostaviti još nekih pola sata potopljene u hladnoj vodi sa limunovim sokom.
Posle ih ocediti, pa osušiti, i onda puniti te zarezane delove sa trakom nekog kačkavalja (slaniji majka) umotati sa šnitom slanine, i uvaljati u testo za poh koje je onako malo gušće kao za galete i u koje je ubačen susam. Pride tu smesu treba začiniti po ukusu (dakle so i ostalo, sjajan je i vlašac sitno seckan)
Pržiti u ulju, ili peći u rerni.

Može da se služi uz neki kiselkasti ( o daaa, limun ponovo user posted image ) umak

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Bamija
21.8.2018 12:53:38   
Ana RR
Zanimljivo skroz. Znam za bamije i znam da ih mnogo ljudi sprema ali ja ih nikad nisam probala. Nisam ih čak nikad ni videla na pijaci, barem ne kod nas. Kakav im je ukus Les? Jel slično zelju npr ili je skroz drugačije?

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Bamija
21.8.2018 12:58:33   
bebilule
Ja sam jedino navikla na ukus begove čorbe, ona ide obavezno sa bamijom. Kod nas ima po pijacama da se kupi suha bamija, nanizana na kanap. Jako specifičan ukus, kažem vam, navikla sam se samo na begovu čorbu.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Bamija
21.8.2018 12:58:39   
lesica
Ana, pa ne mogu da ti definišem ukus, vrlo je specifičan, kao kombinacija više različitih povrćki koje jedne sa drugom nemaju apsolutno nikakve sličnosti. Ali prosto i kao dodatak ostalom povrću sa kojim se pripremaju pojačaju ukus.
Zeznute su malo u toj nekoj predpripremi jer ispuštaju sluz, otud toliko ispiranje i blanširanje.

A za pijacu...ima ih tu i tamo ali su velike, prezrele i skupe. Zato ih u Grčkoj ima ihaaaj.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Bamija
21.8.2018 13:01:58   
lesica
Bebilule bravo, i begova čorba je tu, mada ja pravim i varijaciju sa jagnjetinom (isto sve kao sa piletinom)
I živeo ekspres lonac u ovom slučaju user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Bamija
21.8.2018 13:35:15   
nata11
Ja sam bamiju videla uzivo ove godine u Grckoj. Inace se uvek setim serije Lud zbinjen normalan kada trazi punjenu bamiju user posted image


_____________________________





(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Bamija
23.8.2018 16:56:45   
Dragce86
Nikad cula za bamije,bas sam citam komentare sta je..

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Bamija
23.8.2018 17:51:02   
gagana83
Ja sam ih prvi put probala letos na moru, u hotelu. Spremljene kao sataras, sa paprikom, lukom i paradajzom. Bas mi se svidelo. U Krusevcu nisam videla da ih ima gde.

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Dragce86)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Bamija
23.8.2018 17:55:56   
mama Jo
Evo i sada kad vidim da je postavljena slika, prvi put ih vidim 😊
Ali ovi recepti deluju mmmmmmmljac, mljac 😊
Ja volim nove ukuse da probam 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Bamija
23.8.2018 20:28:12   
lesica
Rekoh već, jako retko ih ima po pijacama, a i kada ih ima prvo su baš skupe, a drugo stare i prevelike samim tim nikakve, neukusne i žilave.

Ja ih gajim na terasi umesto cveća user posted image

Ove su optimalne veličine, mogu naravno i manje da se beru.

user posted image

A ovakav im je cvet. Rekoh već da su porodica hibiskusa user posted image

user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Bamija
23.8.2018 20:41:42   
Ana RR
Prelep cvet, zaista.

Ja bih radije gajila asparagus user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Bamija
24.8.2018 7:55:52   
mama Jo
Wow, bas je lep cvet stvarno user posted image

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Bamija
25.8.2018 22:36:16   
vocicana
Divno izgleda, ja sam jela ipak to, kod nekih prijatelja, doneli su iz Grcke jedne godine, oni su ga uporedili sa ukusom boranije, ali nije bas tako, Lesica je lepo opisala. Mesane povrcke, vrlo neobicno li prelepo.

_____________________________

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Bamija
25.2.2019 15:33:16   
mirana1
Bas interesantno.

(odgovor članu vocicana)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Bamija
10.7.2019 7:19:09   
mama ivane
Nisam pravila Bamije nikada

(odgovor članu mirana1)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Bamija
10.7.2019 8:30:13   
Duškić
Ni ja nikad nisam pravila.

(odgovor članu mama ivane)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Bamija
10.7.2019 10:42:35   
flamingos
Nisam ih ni pravila,niti sam ih jela.Mora da su ukusne


(odgovor članu Duškić)
Direktna veza do poruke: 21
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Pita sa eurokremom
Ringerajin kuvar: lesica RR
Posna pesak torta
Ringerajin kuvar: Maraj



Anketa

Јаслице или дадиља
пеперутка16

Да ли бисте радије уписали своје дете у вртић или унајмили дадиљу?

Click Here