|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   ŠAKŠUKA
1.12.2023 12:25:26   
dunja RR
Šakšuka ili Shakshouka (u prevodu mešavina) je jelo koje potiče iz arapskih zemalja i jedno je od važnih jela u Libanu, Tunisu, Maroku, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Alžiru... Ja inače jako volim arapsku kuhinju, i većinu njih sam isprobala kada sam bila u Dubaiu. Probala sam Šakšuku nekoliko puta, na putovanjima, a poslednji put pre 3 dana u Zagrebu, na doručku u jednom hotelu. Inače. sporadično sam se susretala sa ovim jelom uglavnom kod nas, po hotelima, pa se nisam udubljivala u naziv i poreklo, zapravo nisam znala do sada da to jelo ima poseban naziv. Često sam mislila da je to neka verzija našeg bećarca/sataraša (koji isto jako volim), ali sada shvatam da je šakšuka zapravo sasvim posebno jelo. Na svu sreću, kažem na sreću, jer mi je ovo jelo potpuno fantastičnog ukusa a vrlo jednostavno za napraviti, od jedne novinarke sa kojom sam putovala početkom ove nedelje saznala sam da je u pitanju Šakšuka (čula sam naziv ranije ali nisam znala da je to-to), jer ga ona sama često sprema. Ispisaću recept ovde iako znam da se spominjala na forumu ali nemamo temu, mada je ja lično još nisam spremala, sačekaću da prođe post.

Priprema se od povrća, uz dodatak jaja. Iako zaista liči na naš bećarac, a i sastojci su skoro pa identični, ukus je potpuno drugačiji. Sitno se naseckaju crni luk (1 glavica) i beli luk (1-2 čena), uz dodatak soli, i proprže se na maslinovom ulju da omekšaju. Zatim se dodaju 1-2 crvene paprike iseckane na kockice, takođe kratko propržiti da i paprika omekša, a zatim se dodaju začini: ukoliko uspete da nađete u prodaji dodajte pola kašičice kumina koji daje taj neki poseban ukus, zatim standardno malo soli, bibera i ljute tucane paprike. Oljušti se paradajz (pola kg) i sitno isecka (može i paradajz iz konzerve ukoliko jelo spremate kad nije sezona paradajza). Prokrčkati 10-15 minuta, a zatim kašikom ili varjačom napraviti 4 udubljena i u svako udubljenje pažljivo razbiti jaje "na oko". Posoliti malo jaja, poklopiti, i kuvati dok ne procenimo da jaje dovoljno kuvano (ja lično volim živkasta jaja, iako znam da je rizično jer jaja nisu više domaća kao nekad, ali procenim koliko je dovoljno otprilike da su bezbedna za jelo, a opet malo živkasta, kako ja volim). Naravno ko ne voli tako, može ih duže kuvati. Servirati uz svež peršun a odozgore možete pobacati kockice fete. Postoje varijacije i sa kobasicama, ja sam uglavnom jela ovu osnovnu verziju, koja mi se čini najviše po mom ukusu, lagana, a zasitna.



Prijatno :)

< Poruku je uredio dunja RR -- 1.12.2023 12:39:19 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: ŠAKŠUKA
1.12.2023 12:38:56   
Ivanka 75
Ja ovo obozavam!  Povremeno pravim od pre 3-4 godine kad sam probala kod komsija na vikendici. Oni su iz Subotice ali imaju vikendicu u blizini nase. Oboje su radili u Libanu pa odatle i specijalitet. Samo sto moji ne vole jaja ovako kuvana pa savim jedno samo za sebe 😊 Oni posle dodaju sir i uzivamo. 


(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: ŠAKŠUKA
1.12.2023 12:51:29   
Sanjica26 RR
Sta nam radis u vreme postauser posted image
Obozavam ovo jelo.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: ŠAKŠUKA
1.12.2023 13:05:17   
Ana RR
Ja često pravim, čini mi se da sam stavljala recept i ovde. Njami njami

Zapravo, stavljala sam link


IZVORNA PORUKA: Ana RR

Shakshuka



< Poruku je uredio Ana RR -- 1.12.2023 13:07:11 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: ŠAKŠUKA
1.12.2023 23:27:08   
flamingos
Predivno je.Spremala sam.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 5
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Pire od karfiola i šargarepe
Ringerajin kuvar: little_one
Krekeri
photo
Ringerajin kuvar: Nedja RR



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here